Persediaan Temu Duga PTD

Standard

Salah satu persediaan sebelum ditemuduga ialah mengetahui bidang tugas-tugas PTD. Secara ringkasnya bidang tugas PTD adalah seperti berikut:

1. Terlibat dalam pengurusan sumber ekonomi negara seperti tugasan menggubal Rancangan Lima Tahun Malaysia, menggubal Dasar Wawasan Negara dan merancang projek-projek ekonomi negara. Contoh organisasi ialah Unit Perancang Ekonomi.

2. Terlibat dalam pengurusan sumber kewangan negara seperti tugasan merancang dan melaksanakan belanjawan negara, jabatan dan kementerian. Contoh organisasi ialah Kementerian Kewangan.

3. Terlibat dalam pengurusan sumber manusia dan organisasi seperti memilih, melantik dan melatih penjawat awam. Contoh organisasi ialah Jabatan Perkhidmatan Awam.

4. Terlibat dalam perancangan dan pengurusan sosial serta infrastruktur seperti merancang kemudahan jalan raya, pengangkutan awam dan kemudahan kesihatan negara. Contoh organisasi ialah Kementerian Kerja Raya.

5. Terlibat dalam pentadbiran dan pembangunan wilayah, perbandaran, tanah, daerah dan kerajaan tempatan seperti merancang pembangunan tanah di daerah-daerah dan bekerjasama dengan penduduk setempat dalam memajukan komuniti. Contoh organisasi ialah Pejabat Daerah dan Tanah.

6. Terlibat dalam hubungan antarabangsa dan hal ehwal luar negeri seperti menjalinkan hubungan dua hala dengan negara-negara ASEAN, Eropah dan Timur Tengah sama ada secara ekonomi, politik dan sosial. Contoh organisasi ialah Kementerian Luar Negeri.

7. Terlibat dalam keselamatan dan pertahanan negara seperti penyediaan peralatan persenjataan, askar-askar dan kerjasama dengan pertahanan negara sahabat. Contoh organisasi ialah Kementerian Pertahanan.

8. Terlibat dalam pengurusan teknologi maklumat dan komunikasi seperti meningkatkan kecekapan sektor awam dengan penggunaan teknologi terkini, memodenkan tatacara pelaksanaan tugasan awam selari dengan kemajuan teknologi maklumat dan memantau pelaksanaan pemodenan tersebut. Contoh organisasi ialah Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU).

Begitulah sedikit sebanyak yang boleh dikongsi bersama anda. Semoga berjumpa lagi.

p.s. Dapatkan tip temu duga seterusnya melalui buku ‘Panduan Temu Duga PTD’ atau klik di sini.

One thought on “Persediaan Temu Duga PTD

  1. zaihan

    Assalammualaikum…kepada penulis blog..
    Saya Zaihan…saya nak pesan 3 buah buku dari blog ni…untuk kos penghantaran berapa ye kalau 3 buah buku?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s